Podstawy żywienia osób chorych.
Zapoznaj się z materiałami oraz wypełnij quiz na podstawie materiałów merytorycznych oraz treści, przekazywanych podczas zajęć.

W związku z tym, że istnieją ograniczenia w załączeniach plików.


Najczęstsze choroby, które możecie Państwo spotkać na swojej medycznej drodze wymagające interwencji żywieniowych to:

- otyłość i choroby współtowarzyszące (zespół metaboliczny, choroby układu krążenia, dna moczanowa )
- choroby układu pokarmowego ( refluks ( GERD), choroba wrzodowa żołądka, ostre zapalenie trzustki, przewlekłe zapalenie trzustki,
- choroby nerek
- celiakia,
- alergie i nietolerancje pokarmowe,
- choroby jelit ( WZJG, IBS- jelito drażliwe)
- choroby układu hormonalnego ( cukrzyca, ch. tarczycy, nieplłodność, PCOS)

Przesyłam Państwu link z materiałami do dysku Google:

https://drive.google.com/drive/u/0/folders/1Z-vL7CGnQ8C-qcHzNFwMGWglpyo5fpyp?hl=pl